De crezut sau nu se poate proiecta si la distanta! Gratie unei cunostinte commune,  Bert Kort un om deosebit, deschis, fara prejudecati si origine europeana, nu placut incantat de modelul constructiv din zona arhipelagului Philipine  m-a intrebat daca nu cumva as putea sa proiectez o vila de vacanta, pe modelul citadin modernist European . Am zis de ce nu :), e chiar o provocare! Distantele in zilele noastre nu mai sunt chiar un inconvenient. Astfel am avut ocazia de a verifica aceasta posibilitate intr-o colaborare la distanta cu un arhitect local. Chiar a functionat uimitor de bine, rapid comparativ cu binecunoscuta noastra birocratie.

Noutatea, ineditul acestui proiect, au fost conditiile constructive -zona insulara – sol stancos, climat sub tropical, risc seismic ridicat. Pe de alta parte sistemul metric de cotare nu este tocmai un avantaj, atat ca dimensionari dar si reprezentare. Dap, o adevarata provocare!

Ceva foarte interesant am remarcat. Lotizarea foarte clar realizata cu deschideri si uniform distribuite, preponderent de 12 m. Gradul de ocupare al terenului de pana la 100%. Woow! Sigur explicabil pentru o zona urbana insulara. O cidatenie as spune legat de utilitati, Reteaua de electricitate nu este pe lot public! Traverseaza fiecare propriatate la o distanta de 1m, dar nu mai mult in interiorul acesteia. Poate ca este o solutie locala caracteristica acestei zone, poate nu cea mai buna si  inca sunt in cautarea de solutii si reglementari.