Pastrarea traditiei, imbogateste si personalizeaza zona rurala. Turismul in schimb o promoveaza. In acest context, refugiul fata de agitatia urbana cotidiana printr-o evadare in zona rurala, devine o practica. Facilitatile caracteristice secolului current, in care distantele nu mai sunt obstacole iar comunicarea si transmiterea informatiei are loc instantaneu schimba optica locuirii vs activitatea de baza.

  Astfel zonele rurale , candva uitate de timp, starnesc din ce in ce mai mult interes. Alternativa unei vieti mai aproape de natura, prin practicarea unui nou tip de turism ca activitate de baza este din ce in ce mai intalnita. Multi dintre membri comunitatilor urbane satui de agitatia, poluarea si stresul cotidian, fac un pas important, se intorc in sate. Este superb!!  Sincer ii invidiez – si caut solutii chiar pentru mine!

  O zona mult mai receptiva la acestui nou “model de transhumanta” trebuie sa recunosc este zona Sibiu , Fagaras. Au inteles ca astfel pot intarii comunitati, si exploata la maxim potentialul turistic al zonei, si nu putin creearea unor noi poli de interes. De remarcat in afara inevitabilelor pastise, un interes aparte apare in pastrarea constructiilor traditionale specifice zonei.  Reconversia locuintelor Sasesti – de obicei abandonate odata cu plecarea masiva din anii 90 ( reunificarea germaniei pentru cei care au uitat 🙂 ) – ofera o solutie de transformare a acestora in Pensiuni Agroturistice. Casele sasesti nu represinta in sine neaparat o opera arhitecturala, bogata in a elemente spectaluloase,  in schimb detine o buna organizare a incintei .

Stilul poate fi cu usurinta imbogatit – pe tonalitate stilului in concordanta cu modelele de tip nordic/germanic – pe un model bavarev.  Astfel obtinem un compromis intre nou si vechi, ce in comparatie cu o restaurare ce nici pe departe nu poate fi compatibila provocarilor impuse de adaptarea functiunilor la standardale actuale de cazare ori locuire.

In cazul prezentat aici este vorba de o rezolvare de acest gen, si anume propunerea reconversiei unei locuinte vechi sasesti ( 1930-1940) intr-o Pensiune Agroturistica, realizare ce poate fi facuta chiar in doua etape in acest caz. Etapa 1 – Rezolvarea Locuirii prin reconstructia locuintei si etapa 2 – reabilitarea constructiei principale, crearea Pensiunii.

arh Mihai Papa